Berlins Filmfestival

Filmfestivalen i Berlin, som på tyska heter Internationale Filmfestspiele Berlin eller i folkmun Berlinale, är en världsledande filmfestival med ett mycket högt anseende i filmbranschen. Evenemanget hölls för första gången 1951 av den amerikanske grundaren Oscar Martay. Sedan 1978 har man hållit Berlinalen varje år och för närvarande är det Dieter Kosslick som basar över organisationen bakom evenemanget.

bundeskan

Under evenemanget visas ungefär 400 filmer i mycket varierande genrer. Ungefär tjugo av filmerna tävlar om de två priserna som heter Guldbjörnen (Goldener Bär) och dess silvriga motsvarighet (Silberner Bär). Guldbjörnen delas ut till den bästa filmen medan Silverbjörnen delas ut i sex olika kategorier. Publiken på plats i Berlin kommer från hela världen och man säljer i genomsnitt 300 000 biljetter och sammanlagt har festivalen en halv miljon besökare.

Berlin TV-tornDen Europeiska filmmarknaden (EFM) är en mässa som hålls i samband med Berlinalen. Detta är ett event där aktörer från hela världen, som alla har skapande av film gemensamt, träffas för att delta i workshops, föreläsningar och på andra sätt utbyta idéer och erfarenheter. Man håller även något som kallas för The Berlinale Talent Campus som varar en hel vecka. Detta forum anses vara ett utmärkt sätt för lovande filmmakare, producenter och regissörer att skapa de nödvändiga kontakterna för att få fart på karriären. Dessa två tillställningar och andra mindre evenemang kopplade till filmfestivalen i Berlin lockar varje år cirka 20 000 besökare från stora delar av världen.

Den senaste Berlinalen var den 63:e I ordningen och hölls mellan den 7 och den 17 februari 2013. Den kinesiske regissören Wong Kai-Wai fick i sin roll som juryns överhuvud äran att inleda festligheterna. Den gyllene björnen för bästa film tilldelades till filmen ”Poziţia Copilului” (som betyder ”Ett barns ställning”) av Călin Peter Netzer.