Filmfestivalen i Cannes

Filmfestivalen i Cannes, eller Le Festival International du Film de Cannes som evenemanget heter på franska, är en årlig filmfestival som halls I den franska staden Cannes. Det festliga arrangemanget hålls årligen, oftast i maj månad, på berömda Palais des Festivals et des Congrès.

Cannes FilmfestivalMan visar spelfilmer från alla möjliga genrer och man har även dokumentära filmer på menyn. Ursprunget till den franska filmfestivalen började redan I slutet av 1930-talet då den franska utbildningsministern Jean Zay fick förslag om att skapa en sådan tillställning. Evenemanget såg dagens ljus 1946 och det anses vara den mest prestigefyllda tillställningen inom filmens värld.

Filmfestivalen i Cannes är berömd för sin röda matta där filmstjärnorna visar upp för hela världen. Vid dessa tillfällen är det fullt av papparazzis som låter sina kameror arbeta för högtryck för att fånga alla stjärnorna på bild för att sedan kabla ut dem över hela världen.
När detta evenemang startades delades ett pris ut till bästa deltagande film och även till, den enligt juryn, bästa regissören. Även den bästa manliga skådespelaren och den bästa skådespelande kvinnan erhöll ett pris. Över tid har mängden priser ökats men de mest renommerade och eftersökta är Guldpalmen (La Palme d’Or) och det andra stora priset som heter Juryns stora pris (Grand prix du jury).

Vid sidan av Filmfestivalen i Cannes hålls flera andra tillställningar och jippon som efterfrågas av människor i branschen. Bland andra hålls Quinzaine des Réalisateur (Regissörernas femton dagar) som visar en stor mängd filmer i olika genren samt Marché du Film (Filmmarknaden) med sina 12 000 besökare.
Den senaste festivalen hölls mellan den 15 till den 26 maj 2013 och juryn leddes av världsberömde regissören Steven Speilberg. Årsfestens öppningsfilm var ”Den store Gatsby” som regisserats av Baz Luhrmann och evenemanget avslutades med ”Zulu” som är Jérôme Salles skapelse. Guldpalmen gick till La Vie d’Adèle.