Filmfestivalen i Venedig

Filmfestivalen i Venedig, eller Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica della Biennale di Venezia som den heter på italienska, är världens äldsta evenemang för filmer som fortfarande är verksamt. Evenemanget grundades 1932 av greve Giuseppe Volpi under namnet ”Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica”.

Sedan starten har det festliga evenemanget hållits varje höst, I slutet på augusti eller i inledningen av september. Visningarna äger rum på historiska Palazzo del Cinema och Lungomare Marconi och på andra platser runtom i Venedig. Filmfestivalen i Venedig är en del av “Biennale di Venezia” som utöver fokus på film även presenterar det främsta inom konst, arkitektur, nutida musik, teater och modern dans.

Precis som på andra filmfestivaler delas det även ut priser under evenemanget I Venedig. Det finaste och mest prestigefulla priset är Leone d’Oro (Guldlejonet) som delas ut till den bästa filmen som visats under festivalen. Leone d’Argento (Silverlejonet) delas ut till den bästa regissören och Coppa Volpi tilldelas den bästa manliga och kvinnliga skådespelaren. Juryn har även möjlighet att dela ut ett särskilt ”lejon” till en regissör eller en skådespelare som deltagit i tävlingen.

Venedig

Man delar även ut priset ”Orizzonti” i tre olika kategorier beroende på filmens typ och längd. Det finns även en sektion som går under namnet Controcampo Italiano som är enbart för italiensk film där man bland annat bidrar med sju kortfilmer och sju dokumentärer.
Den senaste Filmfestivalen i Venedig hölls mellan den 29 augusti och den 8 september. Guldlejonet gick till ”Pietá” som regisserats av den koreanske regissören Kim Ki-duk. Silverlejonet gick till den amerikanske regissören Paul Thomas Anderson för hans insats i ”The Master”. Juryn särskilda pris gick till Paradise: Faith av Ulrich Seidl.

Filmfestivalen i Venedig kommer i år att hållas mellan den 28 augusti och den 7 september. Det blir 70:e gången evenemanget arrangeras.