Köpa ny TV

Idag finns det en hel uppsjö av bra TV-apparater, dessutom till bra priser. Det finns mängder av olika funktioner, utföranden och storlekar. Vilken modell som passar dig beror på vad du är ute efter i en TV. Prioriterar du storlek, bildkvalitet, mängden anslutningsalternativ eller vill du kanske ha en modell med alla funktioner? Vad du än letar efter kan det vara bra att fråga sig själv vad man vill ha innan man gör sitt köp.

Storlek

Det kan vara lätt att tro att störst alltid är bäst, så kanske inte fallet alltid är. Det kan vara bra att tänka på hur stort rummet är där man vill ha sin TV. Det finns risk att det blir fel om man har en jättestor TV i ett trångt rum. Tänk på hur nära eller långt bort du vill ha din TV, det bästa är att hitta en form av balans. Den vanligaste storleken idag är 55 tum, men större skärmar har blivit allt vanligare.

Skärmtyp

Idag finns det en mängd skärmtyper att välja på, med både för- och nackdelar. Vi har i princip inga dåliga skärmtyper idag, det handlar mer om preferens. Den mest populära skärmtypen just nu är LED. Dessa skärmar går att göra både tunna och energisnåla och de funkar till de flesta typer av tittande. En nyare teknik som blivit allt vanligare är OLED, som har fler lampor per pixel än vad LED har, det ger fördelen att det är lättare att till exempel släcka ner individuella pixlar helt som bidrar till bättre svärta. Tittar man mycket på TV och uppskattar en bättre filmupplevelse så kan OLED vara att föredra.

Upplösning

När man pratar om TV-apparater så kommer förr eller senare “upplösning” nämnas. Ju högre upplösning du har, desto bättre bildkvalitet och detaljrikhet kommer du få. Men tänk på att även om du har en TV med den högsta upplösningen så kommer inte allt du tittar på visas i den upplösningen, det beror på att alla TV-kanaler eller filmer inte sänds i den kvaliteten. Däremot så erbjuder många streamingtjänster sändningar i 4K. Här listar vi upplösningarna i fallande storleksordning:

  • 2160p = Ultra HD / UHD kallas även 4K (3840×2160)
  • 1080p = Full HD (1920×1080)
  • 720p = HD Ready (1280×720)
This entry was posted in tips.